Vårt arbetssätt innebär att vi noga kartlägger ungdomarnas förmåga och funktion inom fem olika områden – ADL, boende, sysselsättning, social samvaro och mående – för att förstå vilka insatser som behövs för att deras självständighet ska öka och för vår planering. Kartläggningen ger oss även underlag för en kontinuerlig strukturerad mätning av resultatet av våra insatser. Arbetssättet leder till en tydlighet i kommunikationen mellan oss, ungdomen, socialtjänsten och andra berörda.
Inom varje behovsområde kartlägger vi funktion och förmåga med ett flertal frågor och göra bedömning med tydliga och begripliga mått. Vi är måna om att våra mätningar ska vara lättförståeliga för alla som berörs.
Måtten ger underlag för en bedömning av övergripande förmågor såsom problemlösningsförmåga, initiativförmåga och förmåga till planering.
Vi gör vid varje mätningstillfälle en bedömning av vilken utveckling vi ser för att kunna utvärdera om våra insatser ger det resultat vi förväntar oss.
Boende handlar om att mäta ungdomens förmåga att sköta sin bostad och sig själv i bostaden.
Vi bedömer ungdomens hälsa, inklusive sömn och alkohol- och drogvanor, inom mående.
Sysselsättning mäter ungdomens förmåga att hantera fritid, skola, utbildning, arbete och praktik.
Social samvaro fokuserar på ungdomens förmåga att skapa och upprätthålla relationer.
Våra mätningar görs i strukturerade dokument – ett för varje behovsområde.
Det medför att vi på individuell nivå kan mäta utvecklingen, upptäcka problem och även tydliggöra framsteg. Som uppdragsgivare får man ett mycket tydligt underlag i det löpande rapporteringen från oss vilket underlättar handläggningen av ärendet. Som ungdom får man ökad förståelse för sin egen situation, de utmaningar man står även men även uppmuntran genom att vi i lika stor utsträckning tydliggör det som är positivt.
Mätningarna sammanställs på aggregerad nivå. Det ger oss kunskap om vilka förmågor som oftast brister och hur allvarliga dessa brister är och om hur våra insatser fungerar på olika områden. Det leder i sin tur till att vi får underlag för att utveckla vårt arbetssätt, identifiera områden där vi behöver utveckla vår kompetens samt planera för utbildningsinsatser.
Med metodiskt arbetssätt menar vi att arbeta strukturerat för att säkerställa att alla insatser som görs är anpassade efter de boendes individuella behov. Det handlar om att använda tydliga metoder och verktyg för att löpande kunna följa upp och anpassa stödet, så att det alltid är aktuellt och relevant för varje individ.
Arbetssättet är utformat för att ge de boende de verktyg och den struktur de behöver för att kunna utvecklas och nå sina mål. Genom att arbeta med individuellt anpassade planer ser vi till att stödet fungerar i praktiken och kan hjälpa de boende att hantera vardagens utmaningar. Det handlar också om att skapa en trygg miljö där förändringar och utveckling sker i den takt som passar den boende.
En arbetsmetod är ett sätt att arbeta som följer tydliga steg och riktlinjer. Det ger oss som arbetar på Rätt Stöd möjlighet att använda beprövade tekniker och metoder för att ge varje individ ett stöd som fungerar för just dem. Genom att ha en tydlig arbetsmetod kan vi också säkerställa att vårt arbete håller hög kvalitet och är konsekvent över tid.
Syftet med ett tydligt arbetssätt är att skapa en strukturerad och förutsägbar process där både personal och boende vet vad som förväntas. Det ger även möjlighet att identifiera vad som fungerar bra och vad som kan behöva utvecklas. Ett tydligt arbetssätt gör det möjligt att sätta upp mål och arbeta mot dem på ett effektivt och målinriktat sätt.
Vi säkerställer att arbetssättet fungerar genom att löpande följa upp och justera våra metoder. Vi arbetar nära de boende för att kunna identifiera eventuella hinder eller förändringsbehov och kan snabbt anpassa vårt arbete utifrån vad som ger bäst resultat.
Om vi ser att arbetssättet behöver utvecklas eller justeras gör vi det i samråd med både personal och de boende. Förändringar sker alltid i syfte att förbättra stödet och göra det mer anpassat efter varje individs unika behov och situation. Vi strävar efter att vara flexibla och utvecklingsorienterade i vårt arbete.
Ja, vi använder oss av flera olika verktyg och metoder för att arbeta med våra boende. Dessa verktyg hjälper oss att följa upp, mäta och utveckla det stöd vi ger, så att vi kan säkerställa att varje person får det de behöver för att utvecklas och känna sig trygg.
Du kan läsa mer om vårt arbetssätt direkt här på hemsidan, eller kontakta oss om du har specifika frågor eller vill veta mer om hur vi arbetar för att stötta våra boende.
Rätt Stöd Sverige AB
Eriksbergsvägen 9B
752 39 Uppsala
018-4188600
info@rattstod.se
© 2024 Rätt Stöd Sverige AB