Vi är ett stödboende som befäster behandlingsresultat

Vi tar emot ungdomar 16-20 år samt vuxna som behöver betydande stöd efter behandling på HVB, i SiS eller i familjehem.

Ivo_rattstod

Vi har tillstånd att bedriva
stödboende 16-20 år.

Möt vår enhetschef Christer

Jag heter Christer Brandin. Jag är utbildad socialpedagog och har arbetat med ungdomar sedan 2003. Först i sex år inom LSS, både på boende och daglig verksamhet, där ungdomarna låg på nivå 2 och 3 inom autismspektrat.

Från 2009 till 2023 arbetade jag som elevkoordinator på introduktionsprogrammet på Jälla naturbruksgymnasium mot naturbruk. Där arbetade jag med elever som låg på nivå 1 inom autismspektrumet och även elever med andra NPF diagnoser, såsom ADHD, dyslexi, dyskalkyli och språkstörningar. Som elevkoordinator arbetade jag förutom en del med undervisning, mycket med elevhälsoteamet, vårdnadshavare, habiliteringen och socialtjänsten. Jag var även praktikansvarig för dessa ungdomar. 

Utöver det hade jag hand om elevhemmet under sex år av min tid på Jälla. Detta innebar tillsättning av elever, ekonomi, inköp och framförallt tillsyn dygnet runt av dessa ungdomar.

Nu arbetar jag sedan snart två år tillbaka på Rätt Stöd som enhetschef. Tillsammans med mina kompetenta medarbetare hjälper jag våra fantastiska ungdomar att ta nästa kliv i livet och bli självständiga och allt vad det innebär med arbete, boende och att växa som individer.

Anställd_på_rättstöd

Christer Brandin
Enhetschef

018-4188606
christer.brandin@rattstod.se

Behovsområden

Boende

Boende handlar om att mäta ungdomens förmåga att sköta sin bostad och sig själv i bostaden.

ADL

Vi mäter ungdomens förmåga att sköta sin vardag och omgivning inom ADL.

Mående

Vi bedömer ungdomens hälsa, inklusive sömn och alkohol- och drogvanor, inom mående.

Sysselsättning

Sysselsättning mäter ungdomens förmåga att hantera fritid, skola, utbildning, arbete och praktik.

Social samvaro

Social samvaro fokuserar på ungdomens förmåga att skapa och upprätthålla relationer.

Ett verkningsfullt arbetssätt

Vi erbjuder boendestöd uppsala

Vi kartlägger ungdomars förmågor inom fem nyckelområden för att effektivisera deras utveckling och underlätta samarbetet med socialtjänsten.

Vår arbetsprocess

” Vi har fått ett fint bemötande med bra serviceinriktning där  arbetet skett snabbt och haft klientens bästa i fokus. Rätt stöd är även måna kring sysselsättningen vilket är en viktig del i mångas processer. ”

Socialhandläggare Gävle Kommun

” När vi fick ett akut behov av ett stödboende för en ung person så hade vi sedan tidigare goda erfarenheter av Rätt stöd. Det var viktigt i valet av stödboende för att minska risken för sammanbrott. Själva insatsen kräver hög grad av självständighet hos den unge där Rätt stöd kan erbjuda en planering med rätt stöd om behovet uppstår. Vår upplevelse är att det finns ett äkta engagemang och kompetens hos Rätt stöd som innebär att vi kommer att samarbeta igen när behovet uppstår. ”

Socialhandläggare Enköpings Kommun

Kontaktpersonen har varit närvarande och lätt att få tag på..

Mentor på Tiundaskolan, Uppsala

Vanliga frågor

Hur får jag boende hos er?

Alla våra uppdrag går via Socialtjänsten. Kontakta din socialhandläggare för mer information om Stödboende.

Kan jag hyra en lägenhet av er?

Tyvärr inte, vi har tillstånd från IVO på alla våra lägenheter och dom är endast för boende som är placerade genom Socialtjänsten.

Vart ligger era lägenheter?

Alla våra stödboenden ligger i Uppsala. I dagsläget har vi ej möjlighet att erbjuda lägenhet i någon annan stad.

Bor man med andra ungdomar?

Nej, på Rätt stöd bor man på egen hand i en lägenhet som är placerad i vanliga lägenhetshus.

Hur funkar det med kontaktperson/coach hos er?

Efter en tids boende på Rätt stöd Stödboende får man en så kallad huvudcoach som man träffar största delen av tiden. Antal timmar/träffar bestäms tillsammans med Socialtjänsten vid inskrivning. Du och din coach gör en genomförandeplan tillsammans, där det blir tydligt vad ni tillsammans ska jobba med.

Vad innebär föräldrastöd, Uppsala?

Föräldrastöd i Uppsala syftar till att stärka föräldrar i deras roll genom olika former av stödinsatser. Det kan innefatta rådgivning, utbildningar och samtal för att förbättra relationen mellan föräldrar och barn, med fokus på att skapa en trygg och stabil miljö för hela familjen. Målet är att ge verktyg och stöd som hjälper föräldrar att möta sina barns behov på ett positivt sätt.

Tar ni emot barn och unga?

Ja, Rätt Stöd erbjuder boende och stöd för unga i åldern 16–20 år som har behov av stöd eller andra insatser. Vår verksamhet riktar sig till både ungdomar och unga vuxna i behov av särskilt stöd och erbjuder en trygg och säker miljö för utveckling.

Tar ni bara emot barn 16–20 år?

Nej, även om vi primärt arbetar med unga i åldern 16–20 år, erbjuder vi också stöd för unga vuxna som behöver hjälp efter vistelser på exempelvis HVB eller SiS-hem. Vårt mål är att ge rätt stöd och möjligheter till de som har behov av boende och hjälp i en övergångsperiod.

Har man ett eget boende?

Ja, boende på Rätt Stöd innebär ett självständigt boende där den unge får en egen lägenhet inom vårt stödboende. Syftet är att främja självständighet och förbereda individen för ett självständigt liv genom att ge stöd efter behov, med personal som finns tillgänglig vid behov och tillsyn.