Familjehem som ger dom rätta förutsättningarna

Vi tror på individen, därför gör vi alltid noggranna bedömningar och placerar, i samråd, baserat på den enskildes behov, önskemål och erfarenheter.

Vår viktigaste uppgift är att med tålamod bygga en ömsesidig, pålitlig och varaktig relation, detta oavsett tidigare livssituation, problematik eller eventuella diagnoser.

Möt vår verksamhetschef Jenny

Jag heter Jenny Paulsén och är snart 50 år. I 17 år har jag ägnat mig åt vård av barn och unga i olika konstellationer. Min karriär inom familjehemsvård började redan när jag var 8-9 år då min mamma och pappa bestämde sig för att hjälpa andra barn, ge dom som behövde extra tid och kärlek en plats i vår familj. Det mina föräldrar gav oss i och med detta har präglat både mig och min syster i livet, vilket vi är dom evigt tacksamma för. Jag valde vägen som socionom och har jobbat med barn och unga sedan 2008 då jag blev klar och examinerad från Umeå Universitet.

Vår pappa sa alltid – Barn är allas! Något att ha med sig i livet. Mitt yrkesliv har bestått i några svängar på HVB med både yngre barn och senare med tonåringar. Kommunen har jag också besökt vid två olika perioder, båda gångerna med placering och uppföljning som fokus. Men det är på uppdrags sidan jag trivs bäst och helst då med familjehemsvård som jag ser som den bästa vårdform vi har att tillgå. Jag har sedan 2011 varit verksamhetschef/ enhetschef på lite olika privata bolag till största delen med fokus på konsulentstödd familjehemsvård och behandlingsfamiljer. Med kontor från Orsa till Norrköping hann jag se många fantastiska familjer och underbara ungar. December 2024 lämnade jag en fantastisk kommun både att jobba i med sina många möjligheter till insatser och underbara kollegor men med insikten att jag har svårt att rätt mig i ledet.

Så året 2025 börjar med en rivstart, nu ska Rätt stöd utökas med Familjehemsvård. Jag ser så framemot att återigen få jobba med det jag tycker är absolut roligast!

DSC00075

Jenny Paulsén
Verksamhetchef

018-4188605
jenny.paulsen@rattstod.se

Kontakta oss för att hitta ett matchande familjehem

Hos oss får familjehemmet regelbundna besök av sin konsulent för stöd och stöttning i uppdraget. En av de viktigaste uppgifter vi har är att bygga upp en varaktig relation som bygger på ömsesidig respekt för både problematik och eventuella diagnoser. Vi kommer alla med olika livssituationer i bagaget som behöver respekteras och tålmodigt utforskas med nyfikenhet och engagemang från familjehemmet, men även av konsulenten. Handledning kan ske både individuellt och i grupp.  Alla är en kugge i maskineriet för en lyckad placering. 

Våra familjehem utbildas kontinuerligt i aktuella ämnen, ny forskning/ lagstiftning och självklart Socialstyrelsens ”Ett hem att växa i”. De har utretts och blivit bedömda utifrån BRA-fam och nya Kälvesten. 

Varje barn och ungdom förtjänar det bästa av förutsättningar, därför gör vi alltid bedömningar och placeringar baserade på individens behov, önskemål och erfarenhet. Detta gäller både den placerade och familjehemmet.

Familjehem & jourfamilj

Det finns tyvärr många barn i Sverige som av olika anledningar behöver en ny familj att bo med. Vi söker familjer som kan erbjuda barn och unga stabilitet och ett kärleksfullt hem, vara någons trygghet i en kris.  Är du den med en stabil livssituation och vill dela med dig av trygghet, tid och tålamod? Är familj med hemmavarande barn eller har de kanske lämnat boet, det spelar ingen roll. Du kanske lever ensam eller i en parrelation. Du behöver heller inte ha någon särskild utbildning, vi kommer att hjälpa dig. Huvudsaken är att du har ett genuint intresse av att hjälpa andra med din tid, ditt engagemang och din känslomässiga närvaro. 

Vad vi söker i ett familjehem

Ge ett barn trygghet – bli familjehem

Att det finns ett rum är viktigt men att det finns ett känslomässigt utrymme är ännu viktigare. Det vi söker är vuxna människor som har en stabil grund att stå på och kan dela med sig av sin trygghet, tid och har ett stort tålamod med barn och unga i kris. Hur din familjekonstellation ser ut spelar ingen roll, du kan vara ensamstående, en familj med eller utan barn, huvudsaken är att du vill bidra till ett barns väl och framtidstro. 

Ett meningsfullt uppdrag – öppna ditt hem för ett barn i behov

Som familjehem öppnar du ditt hem på lång eller kort sikt vilket kräver flexibilitet och följsamhet. I uppdraget ska du bidra till att den placerade får en fungerade vardag, en tillhörighet och ett erbjudande om ett familjeliv. Du behöver vara en god vuxen som ger omsorg och värme men även är tydlig med gränssättning och vägledning med mycket positiv bekräftelse som huvudingrediens. Det är ett komplext uppdrag där du stöttar den placerade med allt från skolgång/praktik, läxläsning och vardagen i stort. Men även kan du ha i uppdrag att upprätthålla kontakter med föräldrar och andra anhöriga till den placerade. 

Stöd och vägledning – du är aldrig ensam i uppdraget

Du står inte ensam i ditt uppdrag utan har ett tätt samarbete med en   familjehemskonsulent som handleder och stöttar, dygnet runt finns det någon som kan hjälpa dig med svåra frågor om du behöver. Även om du som familjehemsförälder har det vardagliga ansvaret för den placerade är du inte dess vårdnadshavare och måste därför förankra större beslut med barnet/ den unges vårdnadshavare, god man och/ eller socialtjänst. 

Ersättning och villkor – ekonomiskt stöd för ditt uppdrag

Som familjehem har man rätt till ersättning för sitt uppdrag. Ersättningen består av två delar; arvode och omkostnadsersättning. Arvodet betraktas som ersättning för den insats man gör som familjehem, ersättningen är sjukpenning- och pensionsgrundande, men berättigar inte till tjänstepension eller A-kassa. Uppdraget som familjehem är heller inte semestergrundande. Omkostnadsersättningen ersätter de faktiska kostnaderna som uppstår i och med en placering.

Vanliga frågor

Kommunen är den som i slutändan bestämmer om ett specifikt barn passar i
just din familj. När vi fått frågan från en kommun om ett barn och vi tror att det
passar hos dig lämnas er utredning till kommunen och dom matchar med
barnet i fråga. Då tittar dom på dina förutsättningar för att kunna möte just
detta barns behov och tillsammans går vi vidare i en matchningsutredning.

Eftersom processen att matcha barn och familj är så viktig går det inte att säga
hur lång tid det tar innan ni får en förfrågan. Ibland kan en förfrågan som
passar i er familj komma bara några dagar efter att ni blivit godkända och
ibland kan det dröja flera månader.
För att ni och barnet ska få så bra förutsättningar som möjligt är det viktigt att
ha tålamod och invänta en förfrågan som passar i just er familj.

Ja, i familjehemmet måste barnet ha tillgång till eget rum, placeras syskon kan
de bo i samma rum OM det är en trygghet för barnen.